Food cooling

Torus Cooling

Food cooling

Kenmerken

Ijswater koeling voor aardappelen, groenten en fruit (AGF)

TORUS Cooling is een jong en innovatief bedrijf dat een wereldwijd gepatenteerde warmtewisselaar en besturing heeft ontwikkeld. TORUS Cooling is onder andere actief in de koeling van waterstof tankstations en heeft voor de food sector een revolutionair alternatief voor de traditionele hydrocooling ontwikkeld. De TORUS Cooling ijswater koelinstallatie bestaat uit een compacte roestvaststalen warmtewisselaar die een ononderbroken stroom ijswater levert.

Wij regelen en waarborgen de kerntemperatuur van uw product desgewenst tot op 0,5°C nauwkeurig. Traditionele hydrocoolers bestaan uit een uitgebreid stelsel van koperen leidingen die naast een groot energieverlies, bron zijn van bacteriegroei (met snelle verhoging van het kiemgetal). De TORUS Cooling ijswater koelinstallatie bestaat uit een Kiwa gecertificeerde waterleiding. De leiding is reinigbaar en koelt (leiding)water in de torus nauwkeurig af tot de gewenste temperatuur. Aardappelen, groenten en fruit (AGF) worden snel, veilig, schoon afgekoeld tot de exact gewenste kerntemperatuur met behoud van het laagst mogelijke kiemgetal. De installatie is compact, solide, energiezuinig en onderhoudsvrij.

De TORUS Cooling koelinstallatie levert, in vergelijking met traditionele systemen,
schoon ijswater tegen de laagste Total Cost of Ownership. Er wordt bespaard doordat er minder reiniging nodig is,
daarnaast verbruikt de koelinstallatie gemiddeld 32% minder energie.

De traditionele hydrocooler geheel verbeterd

Introductie:
In de food verwerking worden verse AGF producten zo snel mogelijk na de oogst, via een koud water douche-installatie, gewassen en gespoeld voordat ze verpakt worden. Door AGF producten op een specifiek eigen kerntemperatuur te brengen zorgt het voor het behoud van de versheid
en verbeterde houdbaarheid.

Het traditionele proces:
Een van de meest kritische succes factoren voor het behouden van de verse structuur en houdbaarheid is het bereiken van een optimale product kerntemperatuur binnen een zo kort mogelijke tijd; deze kerntemperatuur is voor verschillende AGF producten anders. AGF producten worden daarvoor doorgaans via lopende banden onder een pakket van koperen leidingen (de zogenaamde hydrocoolers) gevoerd. Het overvloedige ijswater spoelt en bevochtigt de AGF producten tot de gewenste kerntemperatuur wordt bereikt. Om de benodigde kritische lage temperatuur te bereiken en bevriezing te vermijden wordt water over een open trajectstelsel van koperen leidingen naar de AGF producten geleid. In het koperen buizenstelsel stroomt koelmedium van ca. -10°C welke het proces- en spoelwater afkoelt tot de benodigde lage temperatuur. De aanvoertemperatuur van water is niet constant en de exact gewenste kerntemperatuur kan alleen worden bereikt door het regelen van de koelinstallatie.

Kiemgetal en bacteriegroei:
Vanwege de opbouw van een dergelijk open buizen stelsel loopt het kiemgetal al in enkele uren sterk op. Om bacteriegroei te vermijden dient het systeem frequent (dagelijks) te worden gereinigd. De ruimtes tussen de koperen buizen zijn krap en zodanig vormgegeven dat het schoonmaakproces intensief en moeizaam is en kans op bacteriegroei verhoogt. Daarnaast betreft het een koelinstallatie die doorgaans op een verdampingstemperatuur van -10°C draait. Om energieverliezen te beperken is dit systeem geïsoleerd; deze isolatie moet bij elke reiniging verwijderd worden.

Energieverbruik:
Het open stelsel van koperen leidingen en de lage systeemtemperatuur, zorgen voor een hoger energieverbruik nodig om het AGF product terug te koelen naar de gewenste kerntemperatuur. Hierdoor ontstaan onnodige verliezen in vergelijking met systemen welke op een hogere verdampingstemperatuur werken. Om het warme proces- en spoelwater af te koelen tot de gewenste temperatuur (1°C tot 2°C) is een hoge ΔT nodig.
De koelinstallatie levert deze capaciteit door het koelmedium te verdampen bij een temperatuur van ca. – 10°C tot -12°C. Hoe groter de ΔT tussen koelmedium en proceswater, hoe hoger het energieverbruik.

Rigiditeit:
Een hydrocooler bestaat uit een stelsel van koperen leidingen. Koper is een zacht materiaal en verbindingen worden doorgaans gesoldeerd. Elke bocht en elke verbinding levert een potentiële kans op lekkage waarbij het koelmedium direct bij de verse AGF product kan komen. In dat geval wordt de batch afgekeurd en de installatie komt stil te staan wat onnodige extra kosten met zich meebrengt. Door de benodigde intensieve reiniging tegen bacteriegroei en verhoging van het kiemgetal wordt het koperen leidingstelsel bovendien regelmatig zwaar belast middels reinigingsmiddelen, borstels en (stoom)cleaners.

Omvang hydrocooler:
Hoe groter het oppervlak van het koperen leidingstelsel, des te effectiever is de overdracht van koelmedium aan het proces- en spoelwater. Het leidingstelsel is doorgaans tientallen meters lang en via diverse niveaus opgebouwd boven een lopende band waarover de AGF producten
worden getransporteerd.

De TORUS Cooling ijswater koelinstallatie

Introductie:
TORUS Cooling is een jong en innovatief bedrijf wat koelinstallaties voor waterstof tankstations en hoogwaardige systemen voor de Food-, Chemie- en Pharmasector levert. TORUS Cooling heeft een wereldwijd gepatenteerde warmtewisselaar en besturing ontwikkeld, welke zich kenmerkt door een sterk verbeterde performance versus traditionele koelsystemen. De verbeteringen concentreren zich op het gebied van: energieverbruik, compactheid, proces integriteit en reinigbaarheid. Hierdoor kan men een duurzame oplossing bieden tegen lage TCO.

De nieuwe generatie ijswater koelinstallaties:
TORUS Cooling heeft zijn gepatenteerde warmtewisselaar en specifieke regeling zodanig ontwikkeld dat het ijswater voor AGF productie, direct naar de exact gewenste temperatuur afgekoeld kan worden. De AGF producten worden direct door sproeiers gekoeld zonder
tussenkomst van een open hydrocooler systeem en met een zo kort mogelijk traject nodig voor de koude-overdracht. Het systeem is sanitair gesloten, Kiwa gecertificeerd voor drinkwater, zeer nauwkeurig regelbaar, verbruikt weinig energie door de lage toegepaste ΔT, heeft een compacte bouw en is zeer rigide uitgevoerd in roestvast staal.

Kiemgetal en bacteriegroei:
De warmtewisselaar in de TORUS Cooling koelinstallatie bestaat uit één getrokken buis die gekoeld water met de gewenste temperatuur levert. Doordat het systeem een ononderbroken stroom van exact gekoeld ijswater levert,
Confidentieel – TORUS Cooling ijswater koelinstallatie Blad 3/3 blijft het kiemgetal laag. Water wordt direct op de AGF producten verneveld en door dit systeem toe te passen wordt de invloed van bacteriën uit de omgeving geminimaliseerd. De kwaliteit van het beschikbare leidingwater bepaalt hoe schoon het systeem is.

Montage kan eenvoudig met elke gewenste (sanitaire) koppeling worden uitgevoerd. De gesloten installatie is dermate rigide dat elk reinigingssysteem toepasbaar is: loog, CIP, SIP enz.

Energieverbruik:
De installatie van TORUS Cooling heeft een eigen regeleenheid die eenvoudig en nauwkeurig instelbaar is tot elke gewenste temperatuur: ijswater kan bijvoorbeeld worden geproduceerd in de range van 0.4°C tot 0.8°C. Traditionele koel installaties zijn uitgelegd op koelmedia met verdampingstemperaturen van -10°C tot -12°C; de TORUS Cooling heeft voor ijswater voldoende aan een verdampingstemperatuur van rond de 0°C. Dit zorgt voor een kleinere benodigde compressorcapaciteit wat direct het energieverbruik met 10-tallen procenten verlaagt. Daarnaast kan de TORUS
Cooling warmtewisselaar volledig worden geïsoleerd, waardoor het energieverbruik nog verder wordt verlaagd.

Rigiditeit:
De TORUS Cooling warmtewisselaar bestaat uit een volledig roestvaststalen torus en is daardoor uitermate rigide. Indien gewenst kan de torus worden gereinigd middels loog, CIP, SIP,
enz. Alle aansluitingen worden uitgevoerd middels solide flenzen en/of (sanitaire) koppelingen.

Omvang installatie:
Doordat de TORUS Cooling warmtewisselaar direct aan de uitgang het exact gekoelde ijswater aflevert, blijft deze uitermate compact. Er lopen slechts leidingen naar de sproeiers die direct het eindproduct bevochtigen. De lengte van het opname traject is dus slechts afhankelijk van het opname vermogen van de AGF producten. De verdere koelinstallatie (compressor, condensor, enz.) is veel compacter dan gebruikelijk en kan zowel direct bij de torus alsook op afstand worden gerealiseerd waardoor de footprint in de productie tot het minimum wordt beperkt. De torus zelf kan simpelweg onder of boven de transportband voor de AGF producten worden geplaatst.
De TORUS Cooling koelinstallatie levert, in vergelijking met traditionele systemen, schoon ijswater tegen de laagste Total Cost of Ownership. Er wordt bespaard doordat er minder reiniging nodig is, daarnaast verbruikt de koelinstallatie gemiddeld 32% minder energie.

Neem vandaag contact op met ons zodat we gezamenlijk naar uw proces kunnen kijken en het besparingspotentieel kunnen identificeren.